ERASMUS+ Staże w Hiszpanii
Kwalifikacyjne kursy zawodowe
Kursy i szkolenia w PCKZiU
Technik informatyk
Monster w PCKZiU
Previous Next Play Pause
ERASMUS+ Staże w Hiszpanii ERASMUS+ Staże w Hiszpanii
Kwalifikacyjne kursy zawodowe Kwalifikacyjne kursy zawodowe
Kursy i szkolenia w PCKZiU Kursy i szkolenia w PCKZiU
Technik informatyk Technik informatyk
Monster w PCKZiU Monster w PCKZiU
loading...

GIMTI

loading...

DBI

loading...

Informatyka

loading...

WF

loading...

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

10 uczniów z PCKZiU (Piotr Zając, Justyna Cabała, Elżbieta Krosnowska, Bartosz Czarnecki, Paulina Krosnowska, Karolina Kałamarz, Wiktoria Nowakowska, Ewelina Sado, Klaudia Gelman oraz Roksana Wolska) wyjechało na zagraniczne praktyki zawodowe. Jaworska młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz miała możliwość zdobycia doświadczenia zawodowego pracując w niemieckim przedsiębiorstwie gastronomicznym pod kierunkiem wykwalifikowanych fachowców. Wyjazd na praktyki był możliwy dzięki inicjatywie, którą jaworska szkoła podjęła w ramach programu pt. „ ERASMUS +(Akcja 1 Mobilność edukacyjna) „Europa na widelcu - praktyki zagraniczne od kuchni”. Głównym inicjatorem jak i realizatorem projektu była Dolnośląska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy we Wrocławiu.


Uczestnicy odbywali praktyki w trzech zakładach pracy na terenie Lipska, tj.: Sportgymnasium Mörschner, Globus Handelshof oraz Auerbachs Keller. Przez 10 dni młodzież poszerzała swoje umiejętności, uczyła się pracy w zespole, poznawała zwyczaje i tradycje tamtejszej kuchni oraz doskonaliła język niemiecki, a w szczególności zwracała uwagę na słownictwo zawodowe. Opiekę nad młodzieżą po stronie niemieckiego partnera sprawował tłumacz języka niemieckiego – Krzysztof Rudnicki. Wyjazd na zagraniczny staż był dla uczniów wielką szansą na podniesienie poziomu kompetencji językowych, a także umiejętności zawodowych w kontekście ich przydatności na rynku pracy. Po zakończeniu projektu uczestnicy otrzymali od partnerów dokument Europass oraz ocenę za osiągnięte efekty uczenia się zgodnie z systemem ECVET, które są uznawane w całej Unii Europejskiej.

 


Oprócz praktyk zawodowych dla młodzieży zorganizowano różnego rodzaju atrakcje. Największe emocje wzbudziła panorama statku Titanic. Odwiedzili również najstarsze na świecie ZOO oraz największy park rozrywki Saksonii-Belantis.
Nasza młodzież została bardzo pozytywnie oceniona przez niemieckich pracodawców, a wyrazem tego było zaproszenie dla 2 uczestników Piotra Zająca oraz Klaudii Gelman na uroczystą kolację do Piwnicy Auerbacha przez jej właściciela Pana Barnharda Rothenbergera. Niektórzy uczniowie otrzymali nawet propozycje pracy za granicą po ukończeniu nauki i formalnym potwierdzeniu kwalifikacji.
Wyjazd poprzedzony był udziałem młodzieży w kursie języka niemieckiego, który prowadziła nauczycielka z PCKZiU im. KEN w Jaworze Pani Magdalena Jankowska, dzięki czemu młodzież otrzymała również certyfikat uczestnictwa w kursie językowym. W ramach przygotowania do wyjazdu uczniowie uczestniczyli w dziewięciogodzinnych warsztatach z pedagogiem szkolnym – tzw. wsparcie psychologiczno – pedagogiczne oraz w pięciogodzinnych warsztatach przygotowania kulturowego.
Udział w projekcie był całkowicie bezpłatny i był formą nagrody dla najzdolniejszych uczniów. Wszystkie koszty projektu tzn. koszty zakwaterowania, wyżywienia, podróży były w 100% finansowane przez Unię Europejską.

 

Pod koniec września w HP Polkowice oraz w HP Jawor odbyło się uroczyste zakończenie projektu „Europa na widelcu-praktyki zawodowe od kuchni”. Na uroczystość przybyli wszyscy zaproszeni goście: Pani Komendant DWK OHP Bernadetta Brożyna, Pani Gabriela Szafarowska - zastępca Komendanta Wojewódzkiego, Starosta Jaworski Pan Stanisław Laskowski, Władze Miasta Polkowice, Pani Lucyna Buczkowska- Dyrektor Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Jaworze, przedstawiciele Instytucji Pedagogicznych, Pracodawcy oraz lokalne media.
Koordynator projektu podziękowała za ogromne zaangażowanie wielu osób, które przyczyniły się do wielkiego sukcesu, jakim bez wątpienia był projekt. Uczestniczyło w nim łącznie dwudziestu uczestników kształcących się w zawodzie kucharza. Koordynator podkreśliła, że wszyscy uczestnicy projektu musieli włożyć bardzo dużo pracy własnej, aby zakwalifikować się do udziału w projekcie, a następnie przygotować się do wyjazdu.

Uczniowie, Dyrekcja jak i grono pedagogiczne szkoły dziękują Dolnośląskiej Wojewódzkiej Komendzie Ochotniczych Hufców Pracy we Wrocławiu za możliwość uczestnictwa w programie i rozwijanie pasji uczniów PCKZiU.